Een groot voordeel van nieuwbouwwoningen is dat ze weinig energie verbruiken. Dit komt door slimme technologieën zoals een warmtepomp, goede isolatie, zonnepanelen en zuinige apparaten. Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen voldoen aan de regels voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over deze regels en het energielabel.
Voordat we verder gaan, leggen we een paar belangrijke begrippen uit:
BENG-berekening
Met de BENG-berekening kunnen we beoordelen hoe energiezuinig een gebouw is, inclusief de installaties en het gebruik van hernieuwbare energie. De berekening wordt twee keer uitgevoerd:
- Voordat de bouw is gestart. Dit gebeurt aan de hand van een tekening van de basiswoning zonder mogelijke kopers opties. Deze berekening wordt o.a. gebruikt voor de aanvraag van de vergunning die nodig is om uiteindelijk te mogen bouwen.
- Als de woning is gebouwd. Hierin worden eventueel gekozen opties, kleine verschillen ten opzichte van de eerste berekening en eventuele aangepaste regelgeving verwerkt.
Energielabels
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Nieuwbouwwoningen hebben meestal een goed energielabel vanwege goede isolatie en zuinige apparaten. Als een woning voldoet aan de BENG-regels, krijgt het meestal het energielabel A+++ of A++++.
Uitzonderingen: appartementen en stadsverwarming
Voor appartementen en woningen met stadsverwarming gelden soms andere regels. Het energielabel kan lager uitvallen door het rendement van de stadsverwarming. Ook kan het energielabel voor een appartement lager zijn dan A+++.
Let op: De uiteindelijke energiebesparing kan variëren door factoren zoals het aantal bewoners en hun energieverbruik. Ook kunnen toekomstige veranderingen in wetgeving het energielabel beïnvloeden. Het terugleveren van opgewekte elektriciteit aan het net en de tarieven daarvoor zijn afhankelijk van wetgeving en de medewerking van de netbeheerder.
Voor meer informatie kun je de volgende bronnen raadplegen: